bellen mailen

Wat doet een geur met je?

  • Bewustwording
  • Gezondheid
  • Meditaties
  • Bewustwording
  • Gezondheid
  • Meditaties
Welk effect heeft het op jouw lichaam en geest? Geuren waar je blij van wordt………

Geuren werken anders dan beelden en geluiden

Herken je de geuren van een versgebakken brood of koekjes, een kopje koffie, een bos bloemen, zilte zeelucht, een heerlijke parfum, wierook, de geur van het eten, een ruimte.

Een fijne geur maakt ons sterker, zelfverzekerder en meer ontspannen. Het is daarom geen gek idee om geur in huis te brengen en een prettige basissfeer te creëren.

Geuren zijn van groot belang in ons leven. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze een positief effect hebben op ons humeur

Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.

Geuren en emoties zijn sterk met elkaar verbonden. Het wordt niet vooraf verwerkt en gefilterd, daarom veroorzaakt geur onmiddellijk emoties. Niet zo gek dus dat verschillende geuren elk een ander effect hebben op je humeur.


Geuren van vroeger

Ga maar eens bij jezelf te rade en haal een geur van vroeger naar boven. Bijna zeker gaat deze herinnering samen met een gevoel of emotie.

Sommige geuren doen je denken aan iets van vroeger: in een flits herinner je je een specifiek gevoel of zie je jezelf terug op een bepaalde plek. Vanaf onze jongste jaren leren we geuren herkennen en koppelen we geuren aan een gevoel van rust, welzijn of zelfs onrust en angst.

Het gebruik van aromatherapie kan het algemene gevoel van welzijn verbeteren.

Veel mensen weten niet welke geuren welke effecten hebben. Ze gaan vaak af op geuren die ze lekker vinden. Om de juiste geur voor jou en je huis te bepalen, staan hier heerlijke geuren uitgelegd en hoe je ze kunt gebruiken.

Bepaalde etherische oliën helpen je op een positieve manier te beïnvloeden en te ontspannen. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van een geur die bij jouw stemming past.


Lavendel

Voel je je gespannen? Zitten je schouders vast? Lavendel helpt je. Lavendel is een perfecte geur voor mensen die last hebben van stress. Het helpt je ontspannen.


Bergamot

Bergamot is perfect voor liefhebbers van frisse geuren. De olie in bergamot komt uit een niet-eetbare citrusvrucht, de bergamot sinaasappel. Bergamot helpt je bij het ontspannen en laat zorgen en onrust verdwijnen. Je hebt weer energie!


Jasmijn

De decadente geur van jasmijn komt voort uit de bloemen van de jasmijnstruik. Je voelt je sensueel en alert. Onrust verdwijnt en je stemming verbetert! Jasmijn wordt ook wel de ‘koningin van de nacht’ genoemd.  Jasmijn geeft een relaxt en kalmerend gevoel.


Patchouli

Patchouli is verwant aan munt en helpt je te aarden. De patchouli-olie komt uit de bladeren van een groene struik en helpt je bij het kalmeren van de geest. Werkt bij dagdromers, bij vochtig eczeem.


NeroliNeroli-olie

NeroliNeroli-olie halen we uit de bloesems van de bittere sinaasappelboom. Met deze geur voel je nieuwe energie, verlaag je stress en onrust en breng je de aanmaak van serotonine in je lichaam omhoog. Dit is het stofje in je lichaam dat je stemming verhoogd en je een goed gevoel geeft.

Bij angsten worden oliën als ceder, roos, bergamot, (rode) mandarijn, neroli, sinaasappel, roomse kamille, geranium en sandelhout ingezet.


Roos

Roos heeft een ontspannende en een anti-depressieve werking en geeft dus een positief effect op je humeur!

In de slaapkamer een plek om te ontspannen. Om de liefde extra te laten stromen, jasmijn, sandelhout en ylang ylang aan. Lavendel bevordert een goede nachtrust vanwege haar rustgevende eigenschappen.


In de studeerkamer

Citrus deze geur verbetert de prestaties van studerende kinderen. Het helpt om te focussen op de te leren stof. Sinaasappel en mandarijn werken ontkrampend en bezorgen de gebruiker een positief gevoel.


Meer lezen