bellen mailen

Ademhaling

  • Bewustwording
  • Meditaties
  • Mindfulness
  • Bewustwording
  • Meditaties
  • Mindfulness
Hoe belangrijk een goede ademhaling is! "De manier waarop we ademhalen, bepaalt hoe we ons voelen" Ademhalen is het eerste wat we doen op het moment dat we de wereld inkomen en het laatste wanneer we de wereld weer verlaten. Het is een belangrijk deel van ons leven, want zonder ademhaling kunnen we niet leven. Goed ademhalen is erg belangrijk voor je lichaam en geest. De grootste reden om goed adem te halen, (ook in combinatie met meditatie), is om de geest tot rust te brengen. Helaas wordt het op een goede manier van ademhalen erg onderschat en wordt er vaak te weinig aandacht aan besteed. Ademhalen maakt je rustig en dat heeft weer allerlei positieve effecten.

Het werkt als volgt

Het autonome zenuwstelsel van de mens heeft twee onderdelen: het sympatisch deel is gericht op actie (vergelijk het met gasgeven) en het parasympatisch deel is gericht op herstel en rust (vergelijk het met een rem).

Als je te weinig tijd neemt voor herstel, dan blijft je lichaam in actiemodus.

Dat kan zowel fysiek als mentaal zijn.

Omdat je ademhaling invloed heeft op je hele lichaam, kunnen er allerlei vage en zichtbare klachten ontstaan als je verkeerd ademhaalt.

Spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Door deze hormonen kunt u last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in de ledematen, flauwvallen en zelfs pijn op de borst.

Het belang van een goede ademhaling.


Goede ademhaling heeft positieve invloed op het lichaam

Na veel onderzoek blijkt dat de een goede ademhaling een hele waslijst aan positieve invloeden op het lichaam en geest met zich meebrengt. Je immuunsysteem wordt sterker, waardoor u minder bevat bent voor ziektes en temperatuurwisselingen. De bloeddruk wordt verlaagd.  Het verscherpt je focus, het creatieve proces en zorgt voor een langere levensduur. Mensen die met migraine kampen, zouden ook baat hebben bij een goede ademhaling. Kortom, door goed te ademen krijgt het brein een optimaal hoeveelheid zuurstof binnen om goed te functioneren en versterkt dit uw mentale helderheid.

Merk je dat jij te snel, oppervlakkig en te hoog in de borst ademhaalt, en zoek je naar een manier om te ontspannen? Dan zijn ademhalingsoefeningen zeker een goed idee.


Hoe leer je goed ademen?

Goed ademen leer je door te oefenen, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 keer per dag 10 minuten. Dat kan ‘s ochtends tijdens het snoozen van de wekker en ‘s avonds als je in bed gaat liggen, een prima overgang tussen dag en nacht dus. Daarnaast zou je je lunchpauze kunnen gebruiken, je reis naar huis of na het sporten. Of je kiest af en toe wat kortere momenten op de dag. Door regelmatig te oefenen ga je ook de rest van de dag beter ademen. Door er een paar momenten op de dag mee bezig te zijn, word je je gedurende de dag vanzelf meer bewust van je ademhaling, dan voel je het bijvoorbeeld als je te snel ademt. Je kunt allerlei verschillende oefeningen doen.

Oefening:


Oefening 1

Adem in zoals je normaal inademt, maar adem langer uit. Adem gewoon in, niet extra diep. Een keer diep ademen is prima en soms heel ontspannen, maar rustig ademen is beter. Je kunt 2 tellen inademen, 4 tellen uitademen, 1 tel rust nemen en dan weer opnieuw beginnen. Doe dit 10 minuten, als je afdwaalt ga je gewoon weer verder. Als je het moeilijk vindt om rustig en vloeiend te ademen, leg dat je handen op je buik.


Oefening 2

Als je wat extra energie nodig hebt, dan is dit een goede oefening. Met je duim en pink sluit je je neusgaten afwisselend af, de andere vingers klap je in. Sluit met je duim je rechter neusgat af, adem vier tellen in, neem vier tellen rust, sluit met je pink je linker neusgat en haal je duim van je rechter neusgat af en adem vier tellen uit. Adem vervolgens in met je rechter neusgat, neem vier tellen rust, sluit met je duim je rechter neusgat en haal je pink van je link neusgat af en adem vier tellen uit. Herhaal dit 10 keer.


Oefening 3

Dit is een goede oefening tegen stress, een van de ademhalingsoefeningen

Zit rechtop, op de vloer of op het randje van een stoel. Leg je handen op je buik. Als je inademt, buig dat een beetje voorover en laat je buik vollopen met adem. Als je uitademt, maak je rug rond en druk je onderrug naar achter, druk met je armen voorzichtig alle adem naar buiten.

Je kan deze ademhaling uiteraard overal doen. Wanneer je merkt dat je onrustig wordt door de huidige situatie, focus dan onmiddellijk op jouw hart en doe de ademhaling.

Zo kan je merken dat je jezelf ondanks de situatie rustig kan voelen.


Meer lezen