bellen mailen

Gronden/Aarden

  • Balans
  • Bewustwording
  • Meditaties
  • Balans
  • Bewustwording
  • Meditaties
Begin de dag met jezelf te GRONDEN? Veel mensen weten niet hoe belangrijk het is om goed gegrond te zijn. Gronden/aarden betekent dat je verbinding maakt met de kern van de aarde. De aarde is onze basis. Wellicht heb jij de vraag wel eens gekregen of je goed gegrond bent? Goede gronding betekent ‘in je kracht staan.’ Met de voeten stevig op de grond. Je voelt dat je niet zomaar omvalt, wat er ook gebeurt. Een ander woord voor ‘gronden’ is ‘aarden.’ Wanneer je goed gegrond bent, ben je direct verbonden met de aarde, en met jezelf.

Hieraan merk je dat je niet zo goed gegrond bent

Hoe weet je nu of je wel of niet goed gegrond bent? Zit je wel eens op de fiets of in de auto en rij je gewoon de verkeerde kant op of mis je een afslag? Of ben je wel eens zo in gedachten dat je schrikt als iemand je aanspreekt? Of ben je soms van alles kwijt (huissleutels, portemonnee) of struikel je onhandig over iets? Als je niet zo goed gegrond bent, dan ben je afwezig. Je bent ergens anders met je aandacht, misschien in je hoofd, in hogere sferen of bij je omgeving.

Je bent niet met je aandacht bij jezelf.

Waar je aandacht is, is je energie.

Hierdoor ga je overmatig veel in je hoofd zitten je gedachten blijven maar rondjes draaien, kunt je last krijgen van angsten, en emoties, vermoeidheid en een gevoel van onveiligheid, lichamelijke klachten, rugpijn, vastzittende schouders.


Wat levert het je op als je dit dagelijks gaat doen?

Gronden haalt je uit je hoofd en brengt je in je lijf, waardoor je minder piekert en minder onrustige gedachten hebt.  Meer energie krijgt en in je kracht staat, beter geconcentreerd. Het geeft je een gevoel van rust en vertrouwen waardoor je meer in balans bent.

Nu weet je waarom het belangrijk is om je te gronden, maar hoe doe je dat eigenlijk?


Ga wandelen

Maak contact met de natuur en maak je hoofd leeg. Kijk om je heen en zie hoe mooi de natuur is! Ben bewust van elke stap die je zet, focus op je voeten. Op blote voeten in de natuur lopen, is ook een hele goede manier om in contact te blijven met de aarde en beter in je lichaam aanwezig te blijven.


Tuinieren

Ook tuinieren versterkt je gronding en heeft ook een helend effect op je gronding en je energie. Denk dan aan met je handen woelen door de aarde, het onkruid wieden, struiken, bomen en bloeiende planten verzorgen. Het wordt nog krachtiger als je het niet gedachteloos doet, maar door met heel je aandacht je handelingen te doen. De planten en bloemen te voelen. Heb je geen tuin? Denk dan eens aan wat planten en bloemen voor op je balkon of in huis.


Verzorg je lichaam

Waar je aandacht is, is je energie. Door heel bewust aandacht te geven aan je lichaam, versterk jij je eigen energie en ben je veel meer aanwezig in je lichaam. Je kunt je uiterlijke verzorging ook met extra aandacht doen. Door bijvoorbeeld heel bewust je huid aan te raken als jij je lichaam of gezicht insmeert. Of je voeten eens in te smeren met een etherische olie. Neem bewust soms extra tijd voor het verzorgen van je lichaam. Vind jij het fijn om je haar en make-up te verzorgen? Ook dit is niet zomaar iets oppervlakkigs. Je kunt je haarverzorging en make-up ook zien als hulpmiddel om meer aanwezig te zijn. Belangrijk is dat je vooral doet wat écht bij jou past, je hoeft niets te forceren.


Ga sporten, dansen of bewegen

Door te gaan bewegen gaat je aandacht al vrij snel uit je hoofd en in je lichaam. Dit versterkt je gronding. Kies bij beweging vooral voor iets wat bij jou past, waar je blij van wordt en wat je vol kan houden. Ook is het goed om verschillende dingen te doen, die effect hebben op je uithoudingsvermogen, je kracht en je flexibiliteit. Veel zitten achter de computer zorgt ervoor dat je veel in je hoofd zit en minder goed gegrond bent. Je kan zelfs met een appje een timer zetten om ieder uur even 5 minuten te bewegen. Ga even koffie halen, rek of strek je even uit of ga wandelen in je pauze.


Mediteren

Mediteer om je gronding te versterken. In energie is je gronding een verbinding met de aarde. Die verbinding maak je via je voeten, door je voetchakra’s en via je eerste chakra, dat zit ter hoogte van je stuitje als een trechter naar beneden. Doordat je in de meditatie aandacht geeft aan die energetische verbinding, wordt de verbinding krachtiger. Je kan bijvoorbeeld een boommeditatie doen of een grondingsmeditatie die je kracht en energie geeft.


De kleur rood

De kleur rood is van de 1e chakra en is van het gronden, aarden en de wil om te (over) leven. Ga de kleur rood dragen, een rood shirt of misschien een mooie rode sjaal. Ikzelf vind de kleur rood niet bij me passen, dan draag ik maar rode sokken, die ziet niemand. Maar iets roods in huis zetten kan ook, koop een mooie bos rode rozen en zet ze ergens neer waar je vaak zit in huis.

Gebruik de kracht van je gedachten en de liefdevolle energie van Moeder Aarde om jezelf in balans te brengen en te houden 


Meer lezen